AWAS !! Teh O Ais Penyebab Diabetes


Mesti ramai antara kira yang order air ‘Teh O Ais” kan setiap kali kunjungi kedai makan. Dan mungkin ada juga yang berfikir Teh O Ais ini baiklah sedikit berbanding air minimum lain seperti “TEH AIS, MILO AIS, “

Tahukah, anda juga mungkin berpotensi untuk menghidap penyakit DIABETES. Berikut adalah ulasan lanjut dari Dr Ain Mohd Ghazali

“Bila saya jumpa patient diabetes, terutama sekali yang didiagnose pada umur yang muda,( definisi muda saya ialah bawah 35 tahun).. saya akan korek lagi cerita silam mereka..

Soalan wajib saya…

Boleh share tak apa yang u makan sehari2 sampai boleh dapat diabetes pada umur yang muda…

True stories

1. 30 tahun, kerja jual nasi lemak. Hari2 secara purata akan minum 1.5 litre teh o sepanjang bekerja. Mengamal cara hidup begitu selama 4 bulan sehingga di sahkan diabetic

2. 31 tahun, executive. Gaya hidup suka minum coolblog dan chatime( 1 week atleast 2 or 3 times), kek seminggu sekali , ice cream seminggu sekali,chocolate lebih kurang hari hari… 8 bulan…diagnose diabetis

3. 27 tahun, jurutera. Memang suka minum coke. Boleh kate seminggu 4 ke 5 tin coke itu pasti. Frappucino starbucks semasa hari minggu bila keluar dengan kawan kawan.. 6 bulan diagnose diabetes

Sudah terang lagi bersuluh, cara pemakanan kita akan memepengaruhi kesihatan kita. dan saya rasa cara pengambilan makanan seperti 3 contoh di atas ni menjadi normal masyarakat sekarang. Tidak perlu setahun pun hidup macam ni, dan dah dapat diabetis

-Coconutshake double scoop ice cream with whip cream
-Burger bakar with tripple cheese
-Milkshake with extra nuttela chocolate and chocolate sprinkle
-Cakoi peanut butter

Sedap memang la sedap.tapi you are slowly killing yourself

Kalau kita tak tukar cara pemakanan kita, tak terkejut la klinik diabetes saya akan dibanjiri pesakit2 muda diabetis.. dan lagi mengerikan ialah komplikasinya sendiri…..

Sumber : Dr Ain Mohd Ghazali
Rujukan link : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154318226084563&id=525429562

Apa Komen Anda?

AWAS !! Teh O Ais Penyebab Diabetes

log in

Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in