Filem Dunkirk Sesuai Untuk Penonton yang Macam Mana?


Filem Dunkirk akan temui peminat2 pada 20/7/2017.

Filem Dunkirk yang diolah berdasarkan kisah sebenar peperangan pada tahun 1940 antara Dunkirk, Perancis dan juga jerman. Bagi yang meminati filem2 peperangan ni, mungkin korang boleh layan filem ni.

Pendapat Abg Jo filem ini agak slow penceritaannya. Kenapa? Mungkin kerana Sejarahnya sendiri dimana peperangan Dunkirk hanya melibatkan pantai dan juga laut. Peperangan antara kapal terbang pejuang di udara dan bagaimana mereka yang diserang mencari jalan untuk bergerak pulang. Pelbagai rintangan askar-askar mereka harungi semata-mata untuk mengelak serangan dari musuh.

Filem ini sesuai untuk siapa ?

1- Bagi yang minat dengan dengan olahan cerita sebenar, tidak melibatkan cerita percintaan (Love story), dan lebih dialog dari aksi. Mungkin filem ini sesuai untuk anda.

2- Filem ini tidak melibatkan aksi antara individu,hanya melibatkan pengombam dari pesawat pejuang sahaja.

3- Filem yang berat. Ya, lagi-lagi ianya merupakan filem genre Perang. Bukan seperti filem perang Superheroes!

4- Peminat hasil karya Christopher Nolan sendiri. Antara filem yang admin rasa terbaik daripada beliau The Prestige. Kalau anda rasa filem The Prestige pun bosan, rasanya anda memang tak boleh layan filem dari Nolan ini.

 

Sinopsis Ringkas Dunkirk

Christopher Nolan`s take on the historical Dunkirk Evacuation which took place during World War II. It follows the perils faced in evacuating Allied soldiers from the beaches and harbour of Dunkirk, France, upon being surrounded by the German army in May 1940. Using every serviceable naval and civilian vessel available, under air and ground cover from British and French troops, more than 300,000 strong, were slowly and methodically evacuated from the beach.

Language: English
Classification: P13
General Release Date: 20 Jul 2017
Genre: Action / Drama / Historical
Running Time: 1 Hour 47 Minutes
Distributor: WARNER BROS. PICTURES
Cast: Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Harry Styles
Director: Christopher Nolan

P.s: Untuk pengetahuan anda, pengarah Christopher Nolan sebelum ini sangat terkenal dengan hasil filemnya yang boleh bergenre “heavy” seperti, The Dark Knight Trilogy, Interstellar, Inception dan The Prestige. Jadi, admin tak salah kan sesiapa sekiranya anda tak boleh digest filem yang heavy seperti yang dikatakan oleh segelintir masyarakat di Malaysia. Ini bukan filem “light” macam Marvel guys!

 

Apa Komen Anda?

Filem Dunkirk Sesuai Untuk Penonton yang Macam Mana?

log in

Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in