Jogjakarta Indonesia – Tempat2 Menarik & Perbelanjaan


Jogjakarta Indonesia memang terkenal dengan keindahan tempat-tempat menarik untuk korang kunjungi. Bukan sahaja menarik, harganya juga berpatutan.

Awal May 2017, kami sempat melawat sendiri ke Jogjakarta selama 4 hari 3 malam, dan ianya bermula di Airport SOLO, Indonesia.

 

Tempat yang sempat dilawati

1.Alun2 kidul (free)~kalau nak naik kereta yg meriah rate depend on weekend,public holiday or weekday?

2.Kalibiru
-entrance fee 10k
-spot 1-15k(yg ade pokok tgh2 tu)
-spot panggung-15k(ramai2)
**picture nak cantik pkai la cameraman mereka dan gambar memang cantik (Gambar diatas contoh)

1 gmbar 5k rupiah,min 4 gambar bergantung pada posisi korang ( Boleh pilih) Yang ini pun kami tnggu 3 jam nak settle dua2 spot (Long Q)

SPOT 1 

3.Gereja ayam
-Entrance fee 30k
-Dapat free ubi goreng?

4.Kebun buah mangunan(view awan karpet)
-entrance fee 5k
**pergi la time sunrise ( so nice❤️ ) —————–?

5.Jurang tembelan(view sampan n awan karpet)
-free
**sila pergi time sunrise (dekat je ngn kebun buah mangunan)

6.Hutan pinus
-entrance fee 2k

7. Goa pindul
-Cave tubbing (x recommend)
**mahal compare to normal price..cave tubbing just 300m n so boring? Nasib tak ambil water rafting sekali?

8.Pantai timang(gondola)
-gondola 200k or jambatan 100k
-naik kne gune ojek (Motorsikal)  or jeep
(Ojek-50k per head),(Jeep-350k per jeep)
-Lobster+ikan siakap bakar n 3 rase+sotong goreng 5 org mkn ~750k
**lobster mmg terbaik dan sedap,harga ikut  size lobster?

9.Merapi(sunrise)
-450k per jeep
10.Borodubur
-entrance fee dkt counter 260k
(Kami beli dekat ejen dpt 250k)
**For info start 1 may tckt naik harga dr 260 ke 325k(ade student card dpt la setengah harga) for me biase2,melainkn aim nak dpt sunset so berbaloi laa?

11.Malioboro-shopping

Hostel stay dekat Omah Heritage -Rm77 (3 mlm utk per head)
**clean,cantik,selesa,ade private bathroom n toilet,10min dr Malioboro

Supir pick dr Solo n services 4 hari harga 1.8 juta share 6 org

Total hangus – 1.4 juta(included food) excluded shopping,flight ticket n tips supir?

Nak tengok lagi gambar-gambar menarik di Jogjakarta, boleh klik SINI 

Tips2 Tambahan 

1- Sungguhpun jogjakarta penuh dengan tempat menarik, bandar yang islamik ( susah nak jumpa tempat massage), makanan disini juga sangat murah (Ayam Penyet sekitar RM3 sekali nasi)

2- Akan ada orang2 sana yang tahan kenderaan untuk mintak wang (cukai jalan) , so hati2 jika memandu sendiri. Supir kami memang jalan redah je tak berhenti

3- Bila sampai tempat seperti Borobodur , akan ada ramai sangat orang menjual tepi jalan. Kalau nak jimat , jangan berhenti dan teruskan jalan dengan muka yang serius. Kalau tak, jadi macam dalam video ni.

Credit IG : Aishanuar

Apa Komen Anda?

Jogjakarta Indonesia – Tempat2 Menarik & Perbelanjaan

log in

Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in