Misteri Gunung-Gunung Di Malaysia: Gunung Tahan


misteri gunung tahan

Kepada peminat aktiviti ‘hiking’ pasti nama Gunung Tahan tidak asing lagi bagi anda. Namun kepada yang tidak pernah mendengar ataupun belum cuba dan ingin mendaki, eloklah kalau anda baca dahulu posting ini untuk memahami lebih jelas lagi tentang lokasi kawasan misteri yang akan admin ceritakan ini.

Sejarah Awal

Gunung Tahan ini terletak di Hutam Taman Negara Sempadan Negeri Pahang-Kelantan. Berdasarkan kajian sejarah seperti yang tertulis dalam jurnal oleh Skinner (1878), rakyat Eropah pertama yang mengetahui kewujudan Gunung Tahan ialah penjelajah Russia yang bernama Baron Von Mikluho-Maclay pada tahun 1875.

Gunung Tahan juga dipercayai mendapat namanya selepas dikategorikan sebagai satu kawasan larangan (Forbidden) atau ‘tahan dari datang atau didekati’. Larangan ini tidak dapat dipastikan alasannya tetapi ianya berkemungkinan untuk menjaga semangat gunung tersebut.

Menurut kajian awal yang dijalankan pensyarah Jabatan Pengurusan Hutan (Perniagaan Rekreasi dan Pemasaran), Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Azlizam Aziz, walaupun tidak mempunyai bukti dalam bentuk catatan mengenai andaian bahawa terdapat sabotaj di mana pembesar Melayu ketika dahulu hendak menghalang ekspedisi penjajah untuk meneroka hasil alam semula jadi di negara tercinta.

“Itu andaian kita, tak direkodkan dan tiada bukti tetapi logiknya boleh terjadi. Banyak yang kena kaji, yang bertulis dan lisan. Pembesar dulu memang bijak, mereka ‘tipu’ penjelajah Inggeris dengan berpakat bersama penunjuk arah supaya memutar belit laluan. Kebanyakan ekspedisi gagal di kawasan sama iaitu di Teku Gorge,” katanya.

Sebenarnya ekspedisi-ekspedisi ini cuba meneroka ke kawasan yang melangkaui Gunung Tahan iaitu ke kawasan misteri di lembah gunung-gunung hutan Taman Negara untuk cuba mencari sesuatu. Tetapi apakah yang ada disebalik puncak Gunung Tahan ini? Persoalan ‘Forbidden forest’ ini sehingga kini masih belum terjawab lagi.

Untuk makluman anda, hingga ke hari ini, Kerajaan Malaysia dengan kerjasama ATM dan Unit-unit Komando negara-negara asing tajaan the Jesuits menjaga dengan ketat kawasan lembah misteri ini. Mereka juga tidak berani masuk ke lembah ini. Ruang udara kawasan lembah ini juga telah dikuatkuasakan sebagai zon larangan terbang (no fly zone). Kalau anda berani terbang di kawasan ini, mungkin anda akan ditembak jatuh.

Kisah-Kisah Misteri Yang Berlaku Di Gunung Tahan

  • Pada tahun 1880, terdapat dua ekspedisi awal yang dihantar oleh Sultan Pahang iaitu Sultan Ahmad bertujuan mencari Batu Hikmat yang dipercayai terletak di puncak. Kisah hikayat Orang Asli mendakwa ada monyet sebesar badak sumbu menjaga dua kendi mengandungi ibu emas dan ibu perak.
  • Pada tahun 1898, W W Skeat adalah orang pertama yang berjaya menerokai lebih jauh dari kawasan tanah pamah. Kumpulan ekspedisi ini menanam benih durian dan rambutan di beberapa tempat di sepanjang Sungai Tahan serta terserempak dengan seekor badak yang luar biasa besar.

Di sini admin juga masukkan sedikit info pengalaman seram pendaki tempatan yang pernah mendaki Gunung Tahan:

Pocong di Tepi Trek

“Sewaktu on the way ke Kubang selepas Belumut dan waktu ketika itu senja, aku ngan kawan-kawan stop sekejap sebab kawan aku kononnya tangan terkena duri. Sewaktu berehat tetiba kawan aku yg kat depan tu azan, lepas azan kami masih lagi tidak berjalan tetapi semua orang resah gelisah sampai aku pun pelik. Rupa-rupanya kawan aku yang berada depan tu berhenti sebab die nampak benda putih dekat tepi trek dan kawan aku yang kat belakang sekali tu nampak pocong berdiri belakang kawan aku seorang lagi.”

Kelibat Orang Berjubah Putih

“Aku dan kawan-kawan terpaksa tidur kat Kubang sebab guider tidak mahu ambil risiko untuk berjalan waktu malam sebab time tu musim hujan. Jadi, aku dengan kawan-kawan aku walaupun tidak rela tetapi terpaksalah jugak ikut Lepas makan malam dan sembang-sembang sampai larut malam, masing-masing pon mulalah tarik sleeping bag masing-masing.”

“Tengah kawan aku abang Zack namanya tidur-tidur ayam tu, dia ternampak 3-4 orang berjubah putih turun dari bukit yang tidak jauh dari fly tidurnya. Lagaknya seperti orang alim-alim.”

“Makhluk itu ajak abang Zack ikut mereka tapi abang Zack taknak dan dia terus terlena. Esok paginya dia cerita pada guider depan aku dan kawan-kawan yang lain dan ada seorang kawan aku bagitahu malam td dia terjaga sebab terdengar ada orang mengigau tapi tak tahu siapa. Guider aku itu bagitahu kat situ memang ada kelibat makhluk berjubah tu sebab guider aku dulu pon pernah kene tegur ngan makhluk tersebut kerana buat bising malam-malam buta.”

Suara Memanggil

“Pada waktu siang, kawan aku perempuan dua orang tengah turun dari Gunung Rajah menghala ke Kem Melantai, time diorang berdua tengah jalan tiba-tiba ada suara yang memanggil kawan aku yg sorang ni. Memang dorang dengar jelas suara tu memanggil.”

Time tu aku dah jalan jauh ke depan dengan kawan yang lain. Kawan perempuan aku itu hanya berani bagitahu kisah ni selepas kami semua keluar dari hutan sebab die pun takot sejak kejadian nama die kena panggil tu.”

Cerita-cerita yang didengar daripada mereka yang berjaya mendekati kawasan Lembah Misteri:

1. Terdapat bacaan e.m.f. (daya elektromagnetik) yang amat kuat.
2. Kompas akan berpusing-pusing atau tidak berfungsi dengan betul di sesetengah tempat.
3. Terdapat binaan seakan-akan rupa piramid Giza dan bekas tinggalan bandar yang besar setara dengan binaan-binaan bangunan di Macchu Pichu, Amerika Selatan.
4. Kadang-kala terdengar bunyi ledakan kuat seakan2 bunyi dentuman guruh datang daripada arah hutan tebal di situ.
5. Kelihatan kerdipan-kerdipan dan bola-bola cahaya turun naik daripada kawasan hutan (dikatakan hanya berlaku di dalam bulan Disember sahaja).


Apapun bagi pendapatan admin, setiap gunung dan hutan ini mesti ada penunggu. Dah memang tempat Jin bertendang. Kepada yang pendaki gunung tegar, rasanya banyak lagi pengalaman yang seram dan juga indah yang mereka pernah merasa bila mendaki, tidur di hutan dan sebagainya.

Anda juga boleh baca ‘source-source’ yang admin dapat ini di Internet.

https://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=print&sid=1225
https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=350955
https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=755886&extra=page%3D2

Nantikan artikel mengenai Misteri Gunung-gunung di Malaysia seterusnya!


Apa Komen Anda?

Misteri Gunung-Gunung Di Malaysia: Gunung Tahan

log in

Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in