The Circle – Movie Yang Membawa Anda ke Masa Hadapan


Pernah terbayangkan bagaimana kita di masa hadapan (Jika masih hidup) ? Adakah teknologi semakin canggih membantu kita atau menjatuhkan kita ? Haa. Setiap sesuatu mesti ada “pro” dan “cons” kan.

Okay kali ini abam nak kongsikan movie terbaru yang bertajuk The Circle. Genre movie ni agak berat dimana korang2 yang jenis banyak fikir, berimaginasi tinggi dan seorang yang realistic dengan isu semasa disarankan menonton filem ini. Terlebih dahulu saya katakan bahwa dalam entri kali ni kami tidak akan spoilkan mood korang untuk menonton movie ini but we gonna give uolz smooth review and why this movie is a must to watch.

The Circle yang dibintangi oleh actress yang berbakat besar Emma Watson adalah pilihan yang sangat tepat untuk menghidupkan watak Mae seorang gadis polos yang ingin kan career growth dalam hidup beliau. Dengan keadaan ekonomi yang sangat meruncing pada ketika ini, semua orang memerlukan kerja tetap yang dapat menjamin masa depan untuk hidup dan menyara mereka yang tersayang.

Di dalam movie The Circle adalah satu “new realistic life” di mana pada zaman moden yang serba canggih ini setiap orang wajib mempunyai telefon pintar ataupun peranti mudah alih yang lain seperti tablet or ipad. Kisah ini mengisahkan semua orang zaman sekarang tidak kira tua atau muda seakan akan dahaga untuk mengejar viewers atau likers di dalam aplikasi social media mereka seperti Facebook or instagram. (The Circle will show u difference apps for the copyright reserved) and the genre will be under modern thriller movie.

The Circle is big company yang memegang tampuk terbesar dalam sosial media yang terdapat pada masa kini (in our time Google maybe) dimana mereka dah beli Eye Tube and they can do anything when they invent the live application.  Untuk lebih simple saya akan compare the real life apps dengan konsep apps dalam filem ini. Contoh nya pengguna sosial media pada masa sekarang lebih suka ambil video life dan terdapat situasi dimana video live yang diambil akan lebih puas jika mereka adalah orang yang pertama merekodkannya.

Dalam movie The Circle video live juga diambil dan pengguna boleh menggunakan access live tersebut untuk just search everything that they want to know. Pengasas The Cirle telah melancarkan satu apps yang dipanggil SeeingYou dimana mereka akan meletakkan satu micro camera di serata dunia di setiap sudut dengan harapan semua orang tidak perlu takut dengan penjenayah dan akan berfikir berulang kali untuk melakukan sesuatu kerna sedar mereka sedang diperhati. At the end of the day, mereka terperangkap dengan obsesi masing2 untuk mngejar hits view dan popularity.

 

 

Dengan menggunakan apps ni jugak mereka dapat mengesan kedudukan setiap pelarian atau pun fugitive yang paling dikehendaki dengan mengguna face scanner all around the world. Konsep ni kalau ada yang prasan dah ade dalam citer Furious 7 (God’s Eye) tapi lebih logic dengan kelengkapan micro camera yang disediakan oleh company The Circle sendiri.
Jadi kepada yang tidak tahu nak tengok citer ape hujung minggu ni boleh terus ke pawagam and have fun watch The Circle tetapi harus diingat movie ini hanya untuk penonton yang teruja dengan sesuatu karya yang berat dan bijak sahaja. Have fun guys.

Kenapa harus tonton (The Circle)

  1.  Emma Watson yang sangat smart dalam kelasnya tersendiri.
  2.  Tom Hanks sebagai watak antagonist but more smart and not to be hated.
  3.   Setiap kecanggihan teknologi ada keburukan nya and no need to put full commit to the fakes of social media until you lost contact with your own family and truly friends out there.
  4. Ingat lah wahai teman2 tanpa kita sedari mungkin kita telah menjadi mangsaapps addiction without our conscience dan antara gejala yang sangat jelas adalah anda bangun tidur dan chat your emel notification, likes and comment from the stranges. Then u already forgot that you also have something important to do like say hi to ur own family or parents. Just a friendly reminder btw and good luck in real world!
  5. Review dari Bloggerbar adalah 8/10. Enjoy your briliant movie 🙂

 

   

Apa Komen Anda?

The Circle – Movie Yang Membawa Anda ke Masa Hadapan

log in

Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in