7 Tips Penting Menguruskan Akaun Perniagaan Kecil


cara uruskan akaun perniagaan kecil

Ramai perniagaan kecil-kecilan sekarang ni yang banyak mempunyai masalah dalam menguruskan akaun syarikat mereka sendiri, terutamanya kepada anak-anak muda yang baru nak berkecimpung dalam dunia perniagaan. Di sini admin sertakan 7 Tips Penting untuk Menguruskan Akaun Perniagaan Kecil bagi mereka yang berminat untuk belajar cara menguruskan akaun syarikat mereka, samada enterprise ataupun partnership.

1. Buka Satu Akaun Untuk Syarikat Anda.

Kepada sesiapa yang betul-betul ingin bermulakan perniagaan secara serius nasihat admin selepas berdaftar dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia), perkara pertama yang anda perlukan ialah daftar akaun Bank syarikat. Elakkan guna akaun peribadi anda untuk perniagaan kerana ianya boleh menyelirukan kita apabila perniagaan mula membuahkan hasil. Oleh itu, walaupun kita berniaga secara kecil-kecilan kita wajib mengasingkan duit peribadi daripada duit perniagaan.

2. Rekod setiap transaksi dan Simpan setiap dokumen/resit dengan Baik.

Bahagian ini ramai peniaga kecil-kecilan yang terlepas pandang. Mungkin ramai bagi mereka yang merasakan hal ini tidak penting. Salah sama sekali, dengan adanya penyata, barulah kita dapat melihat tahap “kesihatan” perniagaan kita dan Penyata bulanan bank adalah dokumen terpenting dalam perniagaan kita!

Oleh itu, simpan semua documen yang terlibat dalam perniagaan anda dan rekodkan transaksi walaupun hanya dalam excel sekali pun. Penyata ini juga nanti boleh membantu kita apabila ingin memohon kemudahan kewangan samada daripada bank atau mana-mana agensi.

Note: Penyata bank adalah dokumen yang paling penting yang akan disemak untuk menentukan samada kita layak atau tidak.

3. Menyatakan Kos Belian (purchase cost)

Kos belian adalah kos yang kita gunakan untuk membeli barang-barang yang kita akan jual atau nama lainnya stock/inventory. Rekod kesemua kos tersebut dengan lengkap contohnya seperti tarikh, item, kuantiti, harga, nama penjual/supplier. Pastikan kita menyimpan resit bagi semua transaksi yang kita buat.

4. Rekod Kesemua Kos Jualan (Sales)

Rekod setiap transaksi jualan kita, sama juga seperi belian, untuk setiap jualan, kita perlu rekod maklumat berikut seperti tarikh, item, kuantiti, harga, diskaun (jika ada), nama pembeli. Pastikan setiap transaksi direkod dengan menyimpan resit atau slip pembayaran. Pastikan duit yang diterima daripada jualan dimasukkan ke dalam bank sekerap yang boleh. Sebaik-baiknya minta pembeli bank-in terus bayaran ke dalam akaun kita.

5. Menguruskan Kos-kos lain (expenses)

Expenses ialah segala kos yang ditanggung dalam perniagaan selain daripada kos membeli bahan yang related to perniagaan kita (direct cost). Ini termasuklah pengangkutan, postage, printing, bil elektrik/air/telefon, sewa pejabat, gaji pekerja, marketing, packaging, dan sebagainya.

Guna cek untuk membayar bil, gaji pekerja dan supplier supaya transaksi ini boleh kita trace semula jika berlaku kehilangan resit melalui bank statement.

6. Ketahui Ambilan dan Modal

Ambilan dan Modal adalah pertukaran barang jualan dengan akaun peribadi. Contohnya, jika kita ingin mengambil satu produk yang kita jual. ini dikira sebagai ambilan. Begitu juga jika kita mengambil wang daripada akaun perniagaan untuk digunakan secara peribadi. Ini juga wajib direkod.

Modal pula adalah menggunakan wang peribadi untuk kegunaan perniagaan. Ini juga wajib direkod supaya kita tahu berapa banyak modal yang telah kita keluarkan untuk perniagaan kita.

7. Sediakan Petty Cash

Petty cash adalah cash yang kita siap kan untuk pembayaran kepada hal-hal yang emergency contoh nya seperti repair atau maintenance dari kontractor yang kecil-kecil.

Tapi sebolehnya kurangkan simpan duit dalam bentuk petty cash melainkan untuk beberapa expenses yang tertentu sahaja. Menyimpan petty cash yang banyak boleh meningkatkan nafsu kita untuk mengambil duit tersebut untuk kegunaan peribadi.


Pesan admin kita seharusnya membiasakan diri menyimpan rekod perniagaan yang lengkap walaupun perniagaan kita masih kecil. Dengan menyimpan rekod perniagaan secara konsisten, kita dapat mengkaji untung rugi perniagaan kita, dan memudahkan kita mengembangkan perniagaan anda di masa hadapan.

Jika perniagaan dah besar nanti, baru fikir mengenai sistem perakaunan yang canggih-canggih. Untuk peniaga kecil, fokus untuk kembangkan perniagaan dan banyakkan cash sales anda. Gunakan sistem menyimpan rekod yang mudah dahulu.

Apa Komen Anda?

7 Tips Penting Menguruskan Akaun Perniagaan Kecil

log in

Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in